m
|
Image Alt

Herman Cooijmans

Wie is Herman Cooijmans

Mijn naam is Herman Cooijmans. Als leerling en kok heb ik veel mogen leren van de beste chefs van Nederland, Gerard Wollerich, Dick Middelweerd, Koos van Noort en nog vele anderen. Zij hebben mij gevormd tot de chef die ik nu mag zijn. Ze leerde mij om smaken te herkennen, het combineren ervan en de gelaagdheid die je kan creëren in een gerecht. Of het altijd blijven prikkelen van jezelf. En ken je iets (nog) niet, zoek het dan op. Want zo blijf je jezelf verbreden en verbeteren.

Al sinds mijn opleiding heb ik een pad gekozen waarin ambacht belangrijk is. Dit is dan ook een belangrijke richtlijn in mijn eigen keuken. Niet alleen om overal je eigen draai aan te geven, maar ook omdat je iets pas echt begrijpt als je weet hoe je het zelf moet maken.

herman cooijmans-ice-solution-ice-cream-calculator
Pre-Makreel-Cacao-herman-cooijmans

Herman’s visie

Ik heb altijd een andere kijk gehad tegen de standaard. Hoe kan dit anders? Dat is dan ook precies de vraag die ik mijzelf continu stel. Mijn kookstijl is excentriek en experimenteel te noemen. Dit komt door mijn sterke eigen visie op eten, smaken en hun impact. Vanuit mijn kookvisie ben ik altijd op zoek naar het onbekende, of het nu gaat om een ​​product, smaakcombinatie of serveer locatie binnen de menukaart.

“DE STANDAARD IS SAAI”

Het zorgt voor een zoektocht in het verbreden van de toepassingen van producten in pure vorm. Want ik houd een product graag herkenbaar. De Scandinavische keuken is daar een perfect voorbeeld van, en dit inspireert mij ook vaak. Maar wij worden door veel keukens beïnvloed, onze kookstijl is aan geen enkel land te verbinden. We laten ons door alles inspireren, en we proberen ook alles te combineren.

Bekijk ons menu

Lokale partners & de moestuin van Herman

Onze wereld heeft zoveel te bieden. Ook ons eigen land is een bron van onbekende producten. Denk bijvoorbeeld aan de berk, die ons sap, bast en jong blad levert. Of haverwortel, vroeger volop gegeten en nu in vergetelheid geraakt. Dit zelfde geldt voor de paarse dovenetel, een favoriet product van mij. Geweldige producten uit de pure natuur van Nederland.

Onze groente tuin staat vol met planten, kruiden, groenten en fruit die we zelf telen. Dit zijn de meest exclusieve producten die we nergens anders kunnen krijgen. Neem als voorbeeld paarse dovenetel, waterspinazie, kiwibes, kattenkruid of dropplant. Ook doen we een groot deel van onze bloemen en micro groentjes (cressjes) zelf telen. Niet alleen omdat dit een duurzamere manier is, maar ook omdat mijn passie begint bij het echte begin. Natuurlijk kan ik niet alles zelf telen en kweken. Daarom werken wij graag samen met verantwoorde bedrijven en organisaties.

Bijvoorbeeld het voedselbos Föda Silva in Valkenswaard. Deze manier van telen is de meest duurzame manier. En dat past volledig in mijn beeld van de toekomst. Zo ook tuinderij de bonte pauw, ook in Valkenswaard. Een tuinder die zonder bestrijdingsmiddelen werkt. Lokaal, lekker en verantwoord. Dit is hoe ik onze fine dining ervaring naar mijn gasten wil overbrengen. Ik blijf innoveren en laat mij inspireren door mijn gedreven partners en medewerkers.

herman cooijmans-ice-solution-ice-cream-calculator

Dit is waar Restaurant EDEN* bekend om is geworden en hierdoor hebben Herman Cooijmans en Robin Groos in minder dan een jaar na onze start al een Michelinster gekregen. Die dag kreeg ik ook het grootste compliment dat ik ooit heb gekregen. En het was die hoofdinspecteur/directeur Michelingids voor de Benelux, Werner Loens, die mij en mijn kookstijl noemde als degene die hem het meest is bijgebleven in dat beoordelingsjaar (2019) vanwege mijn visie op eten en mijn manier van smaken combineren.

Hieruit zijn ook veel van onze partners voort gekomen. Er zijn een aantal zaken die voor mij/ons belangrijk zijn, en daar maken wij ons dan ook graag voor hard. Kwalitatieve vlees alternatieven, bewust met zout omgaan, en meer lokale producten, zijn voorbeelden hiervan

Ijs maken is Herman zijn passie

Ice Solution is een ijs recepturen calculator die ik in de corona lockdown’s heb ontwikkeld. Enerzijds om zo wel bezig te blijven met mijn vak. En anderzijds omdat er nu extra tijd was voor deze passie. Herman’s Ice Solution kan met een paar simpele vragen het perfecte recept creëert, zodat iedereen zonder de knowhow het mooiste ijs in elke gewenste smaak kan maken. Of je nu gaat voor basissmaken of juist voor complexe bijzondere smaken, er is voor ieder wat wils.

herman cooijmans - ice solution