m
|
Image Alt

Ice Solution

herman cooijmans - ice solution

Ice Solution is een ijs recepturen calculator die met een paar simpele vragen het perfecte recept creëert, zodat iedereen zonder de knowhow het mooiste ijs in elke gewenste smaak kan maken. Of je nu gaat voor basissmaken of juist voor complexe bijzondere smaken, er is voor ieder wat wils.

Mijn connectie met ijs

Kortom ik en ijs. Het afgelopen jaar heb ik een ijscalculator gemaakt genaamd Ice Solution. Dit is een rekenmachine die voor elke gewenste smaak een recept kan genereren. Zo kan ik gekke ingrediënten en smaakstoffen toevoegen. De rekenmachine demonteert alle onderdelen van de smaakstoffen om ervoor te zorgen dat het eindresultaat altijd correct kan worden berekend. Het enige dat de ijscalculator niet weet, zijn de bijbehorende eigenschappen van specifieke ingrediënten. Dit alles om het perfecte ijs te berekenen met de beste textuur, hardheid en mondgevoel. Dit komt omdat ik in mijn restaurant altijd op zoek ben naar nieuwe dingen die nog niet bestaan en combinaties die niet voor de hand liggen. Zo combineerden we afgelopen winter gekarameliseerde spruitjes in een toetje met koolraap-ijs. Koolraap-ijs is nergens verkrijgbaar en ik heb een ijsmachine, dus ik ga mijn eigen koolraap ijs maken.

Maar als ik dat wil kunnen, moet ik een zeer goede en sterke kennis hebben van het bereiden van ijs. En met de wensen die ik heb, houdt dit vaak alleen op op moleculair niveau en een paar wiskundige berekeningen. Deze kennis heb ik de afgelopen coronajaren voor mezelf verder geperfectioneerd. Terwijl ik me hierin verder verdiepte, heb ik al mijn kennis verwerkt in een rekenformule.

Vanwege de grote vraag naar verschillende toepassingen heb ik Ice Solution zo gemaakt dat je niet alleen zoet ijs kunt maken, maar ook lichtzoet ijs, hartig ijs en ook koolhydraatarm ijs. Deze opties zijn allemaal beschikbaar voor roomijs, gelato (ijs op basis van melk), roomijs gemaakt van zuivelvervangers (veganistisch roomijs) en sorbetijs.

De ijscalculator is altijd in ontwikkeling. Nieuwe smaken zullen in de loop van de tijd worden toegevoegd. Je kunt voorlopig geen eigen smaakstoffen toevoegen. Dit komt echter binnenkort, dus als ik de gewenste smaakstof nog niet heb toegevoegd, kun je deze zelf invoeren. Houd er rekening mee dat hiervoor de ingrediëntenlijst van het product en de voedingswaarde nodig zijn. We zullen ook altijd op zoek gaan naar nieuwe smaakstoffen om toe te voegen aan de smaakstoffenlijst. Met de huidige smaaklijst hoop ik dat je een heel eind komt. Met al bijna 700 verschillende smaakstoffen en 100 verschillende suikers, zoetstoffen en suikerstropen met verschillende smaken, zijn de mogelijkheden in Ice Solution nu al enorm.

Ga naar de calculator

 

herman-cooijmans-ice-solution-ice-cream-calculator

 

Elke suiker en zoetstof (pac-component) heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Een korte beschrijving van de unieke eigenschappen van sommige soorten is te vinden op de eden-shop.nl. Door verschillende eigenschappen van de pac-componenten kun je de textuur, structuur, mondgevoel, zoetheid, caloriewaarde en nog veel meer regelen. Trehalose is een goed voorbeeld. Hiermee wordt onder meer de denaturalisatie van eiwitten voorkomen, waardoor je ijsje langer stabiel blijft. En het heeft slechts een zoetkracht van 45% in vergelijking met sucrose (tafelsuiker). Hierover schrijf ik regelmatig artikelen op de website van Ice Solution.

Leer meer over suikers en zoetstoffen

 

Op deze manier wil ik iedereen de mogelijkheid geven om te creëren wat je wilt, en niet alleen afhankelijk te zijn van de huidige lokale ijsmogelijkheden. U kunt uw eigen smaken gebruiken, of combineren met de meest gebruikte smaken in de horeca zoals; fruit- en groentepuree van het merk Boiron les vergers, of de chocolade van Barry Callebaut. Maar het bevat ook onbewerkte groenten, fruit, noten etc. en natuurlijk zuivelvervangers. Het beste van alles is dat je geen kennis hoeft te hebben van het samenstellen van ijs. De ijscalculator rekent alles voor je uit aan de hand van een paar vragen en doet de rest. Zo kan iedereen mooi ijs maken zonder uitgebreide studies en cursussen te hebben gevolgd. En de ingrediënten, je vindt ze in onze webshop.

Lees meer over mijn visie