Inktvis & Kwal
Gezond en te weinig gebruikt
Wine pairing : Donnachiara “Resilienza” | 2021 | Falanghina | Campania, Italië | De neus is vol en stuivend met fruit en florale tonen van abrikoos, gesuikerde citrus en vlierbloesem. De smaak is droog met hele zachte bitters in de wangen en een prachtige zuurgraad. Dit gepaard met een lange aanhoudende afdronk. | Deze pairing is gekozen voor het contrast met de ziltige tonen in het gerecht met de zachte bitters van de wijn.
Ons voorgerecht dat onder andere inktvis en kwal bevat, is een gerecht dat perfect past binnen dit seizoen (de zomer).
Beide ingrediënten zijn wat mij betreft onder gewaardeerd. Vooral de kwal. Een product dat we in overvloed hebben, maar er niets mee doen. Het is niet alleen smaakvol maar ook nog een gezond. Dit geld tevens voor de inktvis. Super gezond, alleen we kiezen er te vaak voor om dit te frituren of in olie te laten drijven. Sonde. Ik heb gekozen om met de pure smaken te werken en de natuur zijn smaak te laten zien. De inktvis is rauw. Ik maak hem schoon, en bewaar hem op gefilterd zeewater. Kwal is een product dat vers binnen 1 dag bederft. Daarom wordt deze veelal gepekeld aangeboden. Ik spoel hem kort en droog hem daarna een hele dag. Vervolgens pof ik hem heel kort voordat hij op bord gaat. Doordat we met lichte, verfijnde smaken aan het werken zijn. Vraagt dit ook om een garnituur met diepgang zonder te veel poespas en explosie. Het resultaat, een salade van rauwe inktvis. Met meiraap, radijs, gepekelde citroen, magnolia, rode aalbes, kruisbes en gepofte kwal.
Proef, ervaar en geniet!
Herman Cooijmans