Krokante hoender & Abrikoos
Hartig, maar toch zoet
Wine pairing : Domaine de l’Herbe Sainte “Noble Gold” | Chardonnay | Languedoc, Frankrijk | De neus verteld het al, dit is een dessertwijn. Honing is het eerste wat uit het glas komt. In de mond wordt de wijn mooi rijp, rond en zacht met een verfijnde afdronk. | Deze pairing is gekozen voor de zachte zuren en de rijpe mondvulling. Het gerecht is mooi verfrissend wat heel mooi contrasteert met de wijn.
In mijn pre-desserts vindt ik het leuk om gek te doen. Hier wordt intern vaak veel over gespard. Gefrituurde hoender was al vaker aan bod gekomen. Alleen wat je snel krijgt als je dat doet is een McDonalds of burger king vibe. En om die reden is het idee lang op de plank blijven liggen. Maar waarom niet er iets mee doen. We vinden het allemaal lekker. Dus waarom niet iets maken wat in dat straatje/verwachtingspatroon ligt?
Oke, waar begin je dan. Ik denk aan bbq style kip. Maar ik denk ook aan zoet zure saus (abrikozen). Dus ik ga testen. Ik maak een saus. Ik neem een ingrediënt of 3 om te beginnen. Maar zoals altijd, loop ik zo te pielen en te doen, dat ik eindig met 30 ingrediënten tot het resultaat zo is zoals ik dat wil. Het moet geen gefrituurde kip met zoet zure saus zijn. Dus ik kies voor mooie hoender dijen. Deze pekel ik 6 uur, marineer ik 24 uur en gaar ik op lage temperatuur voor 6 uur voordat deze goed en klaar zijn. Vervolgens maak ik een créme van karnemelk, kies ik voor palingfilet die ik aflak met een rijke vanille siroop. Pistache crumble waarop ik mijn Ice Solution onGewoon Citroen Sorbet quanelle plaats. En ligt er onder de hoender een “rijstepap” van passievrucht.
Proef, ervaar en geniet!
Herman Cooijmans