Scandinavische keuken Pitepalt inspired
Ons vegetarisch hoofdgerecht uit het inspiratie menu.
De Scandinavische keuken inspireert mij vaak. Meestal is het niet zo dat ik echt hele gerechten vertaal naar mijzelf toe. Vaak is het meer een onderdeel of een bereidingswijze die mij inspireert, of waar ik fan van ben. Ik kan ook goed vaak op zoek gaan naar de oorsprong van iets. Waar het vandaan komt qua streek. Waar het vandaan komt qua tijd. Wat de reden was waarom men dot zo deed. En wat er vroeger dan precies mee gedaan werd. Dit alles vertaalt dan meestal tot nieuwe inzichten die bestaan uit een mengsel van hedendaagse invloeden, die van het nabije verleden, en van het verre verleden. En uiteraard mijn visie op de toekomst.
Dit gerecht zwerft al heel lang door mijn hoofd. Al bijna net zolang als dat wij bestaan. Het is in beginsel een knoedel. Ik houd van knoedels. Eerder heb ik al een keer een broodknoedel gemaakt. Hier heb ik mij toen laten inspireren door de oorsprong van de knoedel. Uit de Bohemen, West-Tsjechië. Hier zijn de knoedels ontstaan. En vanuit hier zijn deze heel de wereld over gegaan uiteindelijk. Inmiddels kennen we voornamelijk 2 soorten knoedels. Brood knoedels, en je hebt aardappel knoedels. Aardappel knoedels zijn bijvoorbeeld gnocchi ‘s, maar dus ook Pitepalt. Eigenlijk is pitepalt aardappel geraspt met meel dat in ballen wordt gerold en gevuld met vlees, waarna geblancheerd in water. Dit wordt gegeten met boter en vruchten saus of vruchten jam.
Dit vegetarische hoofdgerecht is mijn afgeleide hiervan uit de Scandinavische keuken. Ik gekozen om niet een aardappel knoedel te maken maar een brood knoedel richting te imiteren. Dille, zwarte peper, sumac, rode ui en aardbei spelen de hoofdrollen in dit gerecht. Voor het romige boterachtige smaakje heb ik een brioche broodje gemaakt. Ik heb van Redefine Meat, hun “new meat” gehakt (vegetarisch gehakt) gebruikt om een “vlees” vulling te creëren. Dit bak ik af in de oven. Daarbij een rijke compote van rode ui met fris zure vossenbessen. Gemarineerde cantharellen en verse aardbeien, voor de fris zoete en de aardse smaken, en afgemaakt met een dressing van sumac en zwarte peper.
Klik hier, ga naar onze menu kaart en zie wat wij nog meer creëren.
Proef, ervaar en geniet!
Herman Cooijmans