Seitan
Het tussengerecht genaamd seitan
Wine pairing: Sutherland | 2020 | Riesling | Elgin, Zuid-Afrika | Geurig met karakteristieke aroma’s van oranjebloesem en limoen. De smaak toont aroma’s van witte perzik, citrus en een elegante mineraliteit | Deze aromatische riesling vult de complexiteit van het gerecht aan en trekt de tropische tonen naar de voorgrond.
Wij hebben in ons menu een tussengerecht wat een ander beeld geeft dan dat je verwacht. Het gaat hierbij dan om onze seitan. Seitan is een “vlees vervanger”. Althans zo wordt het tegenwoordig gebruikt. Eigenlijk is het product al honderden jaren oud. De naam seitan komt uit Japan, maar het product wordt gegeten van het midden oosten tot en met Azië en Rusland. Het is van origine een vaganistisch product dat word gemaakt van tarwegluten. Er wordt een soort brooddeeg gemaakt en dit wordt vervolgens gespoeld. Dit spoelen gaat net zo lang door tot je bijna alleen nog maar de tarwe gluten over houd. Deze gluten zij eiwitten. En dus een hele belangrijke en gezonde bouwsteen in ons lichaam.
Ik zelf maak mijn seitan niet veganistisch. Ik gebruik hierbij een paar fermentaties van vis en oester om dit product op smaak te brengen. Samen met een rouleau van savooi kool. Een papaja salade. Verse salak (palmvrucht) en gemarineerde paksoi, zitten we met dit gerecht wel helemaal in de oosterse sferen. Hierbij serveren wij een saus die gemaakt wordt van mosselen, varkensspek en verse kelp (zeewier).
Kortom, een “vegetarisch” gerecht dat niet echt vegetarisch is. Een gerecht waarbij eiwitten meer centraal staan dan koolhydraten, en een gerecht waarbij we gaan voor mooie rijpe groente smaken gaan gecombineerd met frisse lichte zoete fruit tonen.
Proef, ervaar en geniet!
Herman Cooijmans