Shrub
Shrub
Sinds kort zijn wij met iets nieuws begonnen, een shrub.
Wij zijn al onze gasten een shrub gaan aanbieden tussen het laatste tussengerecht en het hoofdgerecht. Wij doen dit om ervoor te zorgen dat alle smaken even worden geneutraliseerd, en je smaak pallet even tot rust kan komen.
Onze variant
Wij houden er van om alles een EDEN twist te geven. En zo dus ook onze shrub. Wij maken een vruchten basis met water en suiker. Deze willen wij een subtiele eigen zuur geven, en niet alleen maar het “harde” zuur van de azijn. Om deze reden maakt chef Herman er een fermentatie proces van. Normaal gesproken wordt bij fermenteren ook wel eens ooit een shrub aangehaald, maar een shrub is geen fermentatie proces. Hij laat de vruchtenbasis met bifidus yoghurt bacteriën (melkzuurbacteriën) het yoghurt proces ondergaan. Hierin worden de suikers voor een deel omgezet in melkzuur door de bacteriën. Doordat hierdoor natuurlijke zuren worden gecreëerd in de vruchten basis hoeft er op het einde minder azijn te worden gebruikt om de zelfde zuurgraad te halen. Hierdoor komt het zuur minder hard over.
Onze shrub zal met het seizoen mee gaan wisselen. Dit ga je wel pas een stukje later merken dan verwacht. Het maken van onze shrub duurt namelijk ongeveer één maand. Daarna kan hij pas geserveerd worden.
Wat is een shrub?
Een shrub is een drank op basis van azijn, suiker, water en meestal fruit. Er wordt een drankje gemaakt (dat soms ook alcoholisch kan zijn) waarin je fruit laat trekken in een azijn soort en dit op smaak brengt met suiker. Vervolgens slap je dit af tot een drankje waarvan de zuurgraad laag genoeg is dat dit drinkbaar is.
Hoe is de shrub ontstaan?
Het ontstaan van de shurb komt uit de tijd dat we nog geen koelkasten en koeltechnieken hadden. Aan de limonades en frisdranken toentertijd werd een kleine beetje azijn toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Met de komst van de koelkast is deze drank een beetje uit het oog verloren. Gelukkig is het weer populariteit aan het winnen. En zo ook bij ons.